Диви цветя в градината

Засаждането на диви, или просто екзотични пълзящи цветя в градината ви, са два начина да се доближите до съкровищата на майката – природа. Дивите цветя не се нуждаят грижи, имат прекрасни цветове, привличат успешно пчели, пеперуди и птици. Ето защо, ако засадите диви цветя в градината си, това е начин да се имате една лесна за поддържане цветна градина, място за истински удоволствия и приятни занимания.

Ето някои диви цветя, със син или пурпурен цвят, които са изключително атрактивни за пчелите:

Виргиния (Commelina Virginica)

“Дневното цвете” има сини, широки, около 2,5 см.или по-малки цветове, които в повечето случаи са с неправилна форма. Цветовете са групирани в края на стеблото и се поддържат от дълги, подобни на листа прицветници. Листата са с формата на копие и са дълги около 7 – 8 см. Горните листа стоят като качулка над цветовете. Тези диви цветя предпочитат влагата и сенчесто място. Цъфтят от юни до септември.

Цветовете се отварят сутрин и изглеждат някак “тревожно”. Следобед, или след като пчелите са го посетили и оплодили, венче листчетата се навиват бързо и клюмват в безформена мокра маса, която остава синя лепкава течност по пръстите, ако я докоснете.

Традесканция (Tradescantia Virginiana)

Цветовете на традесканцията са мораво сини, но в редки случаи са бели. Обикновено цветовете са няколко, около 3-4 см.широки, и обикновено съдържат съцветие клюмнали пъпки между дълги, подобни на острие, прицветници накрая. Те могат да пораснат от 20 до 90 см. и има дълги, подобни на острие листа. Предпочитат богата, почва във влажни гори, гъсталаци или градини. Цъфти от май до август.

Като своите роднини това растение се разтваря само през малка част от деня. Сутрин е будно и свежо, рано следобед венчелистчетата му започват да се прибират и да загубват свежестта си. Нови цветове се появяват всеки ден през активния сезон.

Див хиацинт, синчец (Quamasia kyacinthina) – сем.Лилиеви

Дивият хиацинт по принцип има много на брой светло лилави или сини цветове, които много рядко могат да бъдат чисто бели на цвят. Те са разпределени в групи по 6 върху продълговати клонове. Растението стига до 30 – 60 см. и има подобни на трева къси листа.Обича места като ливади, прерии или брегове на реки. Цъфти от април до май.

Тези диви цветя не се нуждаят от много грижи и се размножават сами. Дивият хиацинт привлича също и мравки, оси, мухи, пеперуди бръмбари.

Независимо дали ще решите да захванете своите диви цветя от семена или ще използвате вече засадени в саксия, дивите цветя са чудесно допълнение за всеки тип градина.