Градинска арка

Сред класическите градински елементи без съмнение на една от челните позиции стои градинската арка. Така е било през вековете – особено в красивите паркове и градини на Англия, Италия, Франция, а по-късно и по източното крайбрежие на САЩ. Така е и днес, като арките стават все по-популярен и харесван елемент и в частните дворове. Градинските арки имат и практична и символична стойност – те могат да служат и за разделяне на едно пространство, като в този случай играят важната роля на преход между двете части, но могат да служат също така и като опора за увивни растения или просто като красив декоративен градински елемент, който може да бъде декориран допълнително (например за Коледа).

Размерите на градинските арки са най-различни, но все пак най-често на ширина са от 1 м до 1,5 м, на височина от 2,20 м до 3 м, а в дълбочина от 0,3 м до над 0,5 м.

По света арките се изработват от най-различни материали и в най-различни стилове и дизайн. В Европа са се наложили предимно градински арки от метал или дърво, докато в Северна Америка често срещани са и арките от винил.

Класическите арки с най-дълъг живот се изработват от плътно желязо и след като заварките по тях бъдат шлифовани с пясък, биват подцинковани при около 400 градуса по Целзий, а след това им се нанася и прахово финишно покритие. Подобна технология осигурява сигурна защита на желязото от минимум 10 години. Минусите при тях са, че са доста тежки (което означава и нужда от по-сериозно застопоряване в земята) и скъпи – в Западна Европа цените на такива арки започват от около 300 евро, като достигат до няколко хиляди.

Напоследък най-използвани са градинските арки от метални тръби, които финишно или са прахово боядисани или са с нанесен защитен полимерен слой. Техните плюсове са, че са леки, лесни за монтаж, а и ценово са напълно достъпни – с цени от около 50 до 150 евро.

Дървените арки съвсем не са за пренебрегване, най-малкото поради факта, че много хора предпочитат принципно дървото пред метала, като намират в него по-топло и натурално излъчване. Освен това дървото не акумулира и отдава топлина, което в горещите летни месеци е от голям плюс особено за декоративните растения, които използват арката за своя опора. Ако те бъдат импрегнирани, покрити с лазурен лак и най-отгоре с яхтен лак, тяхната трайност се покачва на минимум 5 години. В ценово отношение дървените арки са позиционирани около и малко над тези, изработени от метални тръби.
Към градинските арки могат да бъдат монтирани и допълнителни модули – например врата или пейка, с което техните функции се увеличават и могат да се използват и като градинска мебел и като входна врата.

Без съмнение градинските арки са красив и полезен екстериорен елемент, който ще навлиза все повече в дворовете и на българските стопани, които ползват чужди специализирани издания  и – разбира се – малко след това и в градините на техните съседи.

Източник: www.sterado.biz