Вечнозелена екзотична градина

Създаването й не е проста работа, но пък е напълно възможна. Как трябва да постъпите, ще ви подскаже европейският опит, защото подобни градини там има още от XVII век. Появили са се за пръв път в Англия, след това станали популярни в Нидерландия и Германия. В тези градини растат рододендрон, калмия, ерика, брукенталия, гаултерия.

През годините е натрупан доста солиден опит в отглеждането на екзотични растения. За да си подберете екземпляри, посещавайте цветните борси и изложенията на цветя, четете научно-популярна литература.

Добре е да си нарисувате бъдещата градина такава, каквато я виждате, за да прецените вписва ли се в общата композиция на вашия двор. Освен това трябва на време да се погрижите за кисела торфна пръст и пръст с борови и елхови иглички, която можете да си набавите от някоя иглолистна горичка. Пясък и дренажна пръст трябва винаги да имате под ръка.

За подобна градина трябва да изберете слънчево и добре защитено от ветровете кътче земя. Най-вероятно след време то ще се превърне в любимо място за всички.

През пролетта, в средата на април или първата десетдневка на май, пристъпете към реализацията на плановете си.

Особен колорит на градината ще придадат декоративните вечнозелени дръвчета-джуджета – хоризонталната хвойна например, красиво цъфтящите ниски храстчета (лаванда, махония, златиста туя).

Изобщо иглолистните растения са невероятна украса на всяка градина, те са бисер и гордост за всеки стопанин. Нека са само две-три дръвчета в градината, но така избрани, че да създадат колоритен контраст и да подсилят изразителността на цъфтящите храсти и цветните лехи. И помнете – екземплярите във вашата вечнозелена градина трябва да се допълват, а не да си пречат и затъмняват едно друго.

Растения, подходящи за вечнозелена градина:

  • Калуна, обикновена (Caluna vulgabis)
  • Емпетрум, черен (Empetrum nigrum)
  • Хвойна (Juniperus)
  • Лаванда, теснолистна (Lavandula angustifolia)
  • Тис (Taxus)
  • Махония (Mahonia)
  • Западна туя (Thuia ocidentalis)
  • Рододендрон (Rododendbon)

         Японски (Rhododendbon japonicum)
         Канадски (Rhododendron canadens)

  • Ерика (Erica)

         Тревиста (Erica herbasea)
         Четириизмерна (Erica tetralix)

Източник: zeleno.bg