Грижи за стайните през зимата

Всяко стайно цвете трябва да се приспособява към редица условия през зимата: сух въздух, недостатъчна светлина, ниска влажност на въздуха, изкуствено  отопление.

Изберете точното място за всяко растение. Най - доброто място през зимата  естествено е близо до прозореца. Когато обаче температурите паднат значително и  прозорците се покрият със скреж, добре е да премествате саксиите от там, поне  през нощта.

Липсата на достатъчно светлина води до източване и забавен растеж на  растението. Ако нямате възможност да му осигурите място на слънчев  прозорец,то може да използвате и изкуствен източник на топлина.

Ако растението по принцип изисква по - висока влажност на въздуха, добре е  да го поставите примерно в банята, до душа или в кухнята до мивката.

Всекидневно опръсквайте листната маса. Запомнете - листата трябва да бъдат  чисти преди да ги напръскате с вода. Използвайте мека кърпа за гладките  или малка четка, ако листата са мъхести, за да премахнете прахта. Висящите растения можете да измивате веднъж в месеца на душа.

С поливането нещата трябва да са по - прецизни. През зимата, когато помещенията се отопляват, то трябва да е по -  често и да става с вода на стайна температура. За повечето стайни цветя важи правилото, че те се поливат, едва след като  горният слой почва е засъхнал. Лесно можете да проверите това с ръка.

Отцеждането на почвата трябва  да е добро, за да се избегне загниване на корените.

Топлината, отделяна от отоплителните уреди, може да стане причина за  истински стрес при стайните цветя. Листата ще започнат да жълтеят, а  връхчетата им да съхнат. Преполиването също не води до нищо добро. Много  често най - доброто решение е, растението просто да бъде преместено!

Всички стайни цветя в този период имат нужда от известна почивка от подхранване.

Източник: zadoma.com