Идеалните едногодишни

Куфея илавея /Cuphea Ilavea/

Представител на сем. Lythraceae. Родина на това отглеждано като едногодишно цъфтящо растение са Централна и Южна Америка. Расте храстоподобно и достига височина 50 см.

Има нежни тъмно червени цветове с пурпурно по средата. Те изглеждат невероятно красиво и са изключително издръжливи на жега и суша. Листата, тъмно зелени, почти без стебла, разположени на гъсто, оформят  често цял килим.

За поддържане на хубава форма на растението е добре връхчетата да се прищипват. Куфеята изисква умерено поливане. Идеално цвете за градината и балкона.

Лантана /Lantana/

Лантаната също произхожда от тропическите райони на Америка.

Въпреки, че по принцип е многогодишно растение, някои видове се отглеждат като цъфтящи през топлите сезони едногодишни и се пресаждат всяка пролет.

Lantana New Gold цъфти на гроздове с дребни златистo жълти цветове от началото на лятото до първите студове. Достига височина 50 - 70 см. Това устойчиво на суша цвете е любимец на пеперудите и птиците.

Подходящо за отглеждане в сандъчета.

Катарантус /Catharanthus roseus/

Можете да се наслаждавате на пищния катарантус от пролет до есен. Развива се успешно на слънце до полусянка в добре отцеждаща се почва, но понася и по - сухи и бедни почви. Често достига височина 40 см.

В най - горещите часове на деня листата му се накъдрят и се отново се отварят привечер. Трябва да се пази от преполиване. Изключително издръжливо на суша и на болести растение.

Размножава се чрез семена.

Източник: zadoma.com