Есенно градинарство

Изберете някой топъл и сух ден в началото на есента, за да подготвите пролетната си градинка.

Сега е моментът, в който трябва да засадите цъфтящите през пролетта цветя, за да се радвате на истински цветен килим. Дори и малките луковици могат да създадат една пищна картина, когато най – малко очаквате.

Минзухарите (Crocus) първи цъфтят, дори още снегът да не се е стопил напълно.Хионодоксата (Chionodoxa) добавя деликатен нюанс в градината с нейните нежни пастелни цветове. Както и на минзухара, цъфтежът и почва още през февруари. Тя се умножава по естествен начин всяка година и ефектът и се увеличава многократно.

Няма да сбъркате, ако изберете ситни цветя върху по – голяма площ, така че да се образува нещо като “цветно петно”. Добре е да не поставяте обаче луковиците в права линия или пък на прекалено голямо разстояние една от друга. Нормалното разстояние е 15 см.от всички страни на луковицата. Поставете луковиците на дълбочина някъде 8 – 10 см. Подходящото време е след дъжд или след като сте поливали, така че почвата ще се разравя лесно.

Друг вариант да създадете едно “море от цвят” за пролетта е, да засадите луковиците, например на синчеца (Scilla sibirica), под  широколистни храсти, в началото на есенния сезон, преди листата им да са опадали.

Друго “ранобудно цвете”, подходящо за пролетната градина е пушкинията (Pushkinia scilloides). Цветовете са синкави, с нежна синя лента, която върви по дължината на венчелистчетата и. Цъфти през март и април. Тя също се разпростира сама всяка година и създава цветни “петна”, които са впечатляваща гледка за дълго време.

Тези пролетни цветя прецъфтят – края на март, началото на април. Добре е да не бързате да изрязвате зелената им част. Ако поддържате зелена трева, при косенето я оставете на височина около 7 – 9 см, така че да запазите по – голямата част от листата на пролетните красавици.Трябва да се изчака докато те пожълтеят или потъмнеят, за да се даде време на растението да натрупа хранителни резерви за обилния цъфтеж идната пролет.